Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop)

Θέλετε να εισέλθετε στο ηλεκτρονικό εμπόριο; 
Δείτε τα βασικά βήματα της επιτυχίας σας. 
Είτε είστε νέα επιχείρηση ή έχετε ήδη κάποιο κατάστημα και ετοιμάζεστε να πουλήσετε online, εδώ παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε.
1. Επιλέξτε μια καλή διεύθυνση για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα

1. Επιλέξτε μια καλή διεύθυνση για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα

Επιλέξτε ένα καλό domain name. Τι εννοούμε; Να μην περιλαμβάνει μόνο το όνομα της επιχείρησής σας, αλλά να περιλαμβάνει και τα ονόματα των προϊόντων ή υπηρεσιών σας. Για παράδειγμα, εάν πουλάτε παπούτσια, προσθέστε τη λέξη "shoes" στο domain name σας.

Επίσης, εάν το όνομα που αποφασίσατε τελειώνει σε ". gr", καλό θα ήταν να δεσμεύσετε πολλαπλές επεκτάσεις του όπως ".net , .com και .info". ή κάποιες κοινές ανορθογραφίες του ονόματος. Προφανώς δεν θέλετε να χάσετε πωλήσεις επειδή ένας πελάτης έκανε κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση του domain name και μπήκε στο site ενός ανταγωνιστή σας.

2. Επιλέξτε το κατάλληλο λογισμικό για το καλάθι αγορών του e-shop

2. Επιλέξτε το κατάλληλο λογισμικό για το καλάθι αγορών του e-shop

Για να πωλήσετε τα προϊόντα στην σελίδα σας, πρέπει να δημιουργήσετε έναν κατάλογο των προϊόντων σας, να βλέπετε τις πληρωμές και να έχετε την ευχέρεια να διαχειρίζεστε τα αποθέματα, καθώς και την αποστολή των προιόντων στον πελάτη. Υπάρχουν μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να θέσετε τον εαυτό σας κατά την επιλογή του λογισμικού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας:

  • θα περιλαμβάνει η λύση που θέλω ένα ολοκληρωμένο καλάθι αγορών έτσι ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον λογισμικό;
  • Συνδέετε το λογισμικό με online παρακολούθηση προιόντων ώστε να ξέρω τι έχω στην αποθήκη και να έχω πλήρη επίγνωση των αγορών από τους πελάτες μου;
  • Είναι εύκολο να γεμίσω την ιστοσελίδα με προιόντα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις όπως HTML;
  • Περιλαμβάνονται στο πακέτο όλα όσα χρειάζομαι;(Website hosting, e-mail boxes, δωρεάν εξυπηρέτηση των πελατών, κλπ.)
3. Δημιουργήστε έναν επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό για να δεχτεί τις πιστωτικές κάρτες

3. Δημιουργήστε έναν επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό για να δεχτεί τις πιστωτικές κάρτες

Για να δεχθείτε πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας απευθείας στην τοποθεσία σας, αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσετε έναν τραπεζικό εμπορικό λογαριασμό συμβατό με τον λογαριασμό σας. Εκτός από την αποδοχή πιστωτικών καρτών, να εξετάστε και την προσφορά PayPal ® ή κάποιου άλλου ηλεκτρονικού ελέγχου.

Όταν ένας πελάτης είναι έτοιμος να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλετε, πρέπει να το κάνετε όσο το δυνατόν εύκολο γίνεται γι' αυτόν.

4. Η σχεδίαση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος να είναι φιλική προς τον χρήστη

4. Η σχεδίαση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος να είναι φιλική προς τον χρήστη

Η κύρια έμφαση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, που είναι και η βιτρίνα του, πρέπει να είναι παρέχει ευκολία στους πελάτες στο να βρουν αυτό που ψάχνουν και να κάνουν άνετα τις συναλλαγές τους στο κατάστημά σας. Για να το κάνετε αυτό, καλό είναι να έχετε κατά νου τις παρακάτω κατευθύνσεις σχεδιασμού:

  • Χρησιμοποιήστε τρία βασικά χρώματα και αποφύγετε τη χρήση background
  • Να απεικονίζεται με ευκρίνια το όνομα της επιχείρησής σας και το λογότυπο
  • Κάντε την πλοήγηση των χρηστών της σελίδα σας απλή και προφανή
  • Χρησημοποιήστε εικόνες προϊόντων με καλή ανάλυση
  • Κρατήστε τα κουμπιά "Αγορά" ή "Προσθήκη στο καλάθι" κουμπιά κοντά στα προιόντα
  • Ενημερώνετε το περιεχόμενο τακτικά για να προσελκύει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες και να κρατήσει τις μηχανές αναζήτησης "σε εγρήγορση"
5. Ασφαλίστε τις συναλλαγές του ηλεκτρονικού σας καταστήματος

5. Ασφαλίστε τις συναλλαγές του ηλεκτρονικού σας καταστήματος

Όπως γίνεται σε όλες τις online συναλλαγές, να έχετε στο νου ότι πρέπει να διασφαλίζετε και να προστατεύετε τα οικονομικά δεδομένα των πελατών σας με μηχανισμούς υψηλής προστασίας. Η e-commerce λύση που θα επιλέξετε πρέπει να υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα ασφάλειας και απορρήτου.
Θα χρειαστείτε επίσης ένα πιστοποιητικό SSL για την κρυπτογράφηση των συναλλαγών όπου και θα εμφανίσει το "https" λουκέτο, σύμβολο που οι πελάτες αναζητούν όταν κάνουν ηλεκτρονικές αγορές.
Τέλος, θα πρέπει να εφαρμόσετε πολιτική, όσον αφορά τις επιστροφές, τις ανταλλαγές, τις ακυρώσεις και τη αποστολή των προιόντων. Όσο πιο ασφαλής αισθάνονται οι πελάτες σας την στιγμή που είναι να κάνουν την ηλεκτρονική τους αγορά τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να την πραγματοποιήσουν.

6. Προωθείστε το νέο σας κατάστημα

6. Προωθείστε το νέο σας κατάστημα

Η online επιχείρησης σας δεν θα επιτύχει αν οι πελάτες δεν μπορούν να το βρουν κατά την αναζήτηση στο Internet. Σκεφτείτε την αγορά διαφήμισης στις μηχανές αναζήτησης όπως το Google® για γρήγορη αναγνώριση. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις μηχανές αναζήτησης να βρουν τη σελίδα σας για να σας ανεβάσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν ένας χρήστης εισάγει μια λέξη-κλειδί που σχετίζονται με το προϊόν ή την υπηρεσία. Αυτό είναι γνωστό ως βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης, Search Engine Optimization ή SEO.

Image
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να επιτύχει μια online επιχείρηση, ελάτε σε επαφή με έναν ειδικό της e-innovator Solutions